Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

CBD Products sro
GetSmokin’
Sam Vanden Auweele
BioTabs
Barney’s Farm
Petr Konecny
Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Nieuws > 2016 > Drugsactivist Joep Oomen (54) plotseling overleden
Gepubliceerd op 21 maart 2016  door Richard Rainsford

Drugsactivist Joep Oomen (54) plotseling overleden
Joep’s funeral service will be held next Tuesday, March 29, from 11.30, at: Crematorium Schoonselhof in Wilrijk, Antwerp, Belgium.

Een online condoleance register om steun te betuigen is hier te vinden.

ANTWERPEN – Op vrijdag 18 maart 2016 is Joep Oomen volkomen onverwacht overleden in zijn huis in Antwerpen. Oomen zette zich ruim een kwart eeuw in voor een humaan en rechtvaardig drugsbeleid en een einde aan de war on drugs. Hij was mede-oprichter van een groot aantal organisaties, waaronder Encod, Cannabis Social Club Trekt Uw Plant in Antwerpen en de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in Nederland.Alle versies van dit artikel: [English] [Nederlands] [français] [Español] [italiano] [Deutsch] [slovenčina]
Online bekijken : Joep Oomen (54) plotseling overleden

Tijdens een emotionele bijeenkomst van Cannabis Social Club Trekt Uw Plant in Antwerpen is het trieste nieuws meegedeeld aan de leden. Toen Joep gisteren niet op kwam dagen voor een vergadering van Trekt Uw Plant en telefoontjes onbeantwoord liet, zijn twee bestuursleden naar zijn huis gegaan. Een bestuurslid had toevallig de sleutel nog en na contact met en toestemming van Joep’s oudste zoon zijn ze naar binnen gegaan. Ze troffen Joep dood aan in zijn bed. De politie heeft sporenonderzoek gedaan en sluit een niet-natuurlijke doodsoorzaak uit. Joep laat twee zoons na en een kleinzoon.

In 1993 was Joep een van de oprichters van Encod, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid. Als coördinator van Encod was hij de spil van een unieke coalitie van organisaties en individuen uit bijna alle landen van Europa. In 2006 richtte Joep Trekt Uw Plant op, de eerste Cannabis Social Club van België. De club functioneert op basis van een justitiële richtlijn die volwassen Belgen toestaat één cannabisplant te telen voor persoonlijk gebruik. Na een lange, harde strijd werd TUP tot twee keer toe vrijgesproken door de rechtbank. De club telt inmiddels zo’n 400 leden. Het baanbrekende werk in Antwerpen inspireerde Michel Degens om in 2014 Mambo Social Club te starten in Hasselt.

Ook in zijn oude vaderland bleef Joep tot het laatste actief. Hij organiseerde het Cannabis Tribunaal in Den Haag en was mede-oprichter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, dat uit dit eerste Tribunaal voortkwam. Hij was bestuurslid van de stichting Legalize! en een voorbeeldige vergadervoorzitter bij het VOC, met oneindig geduld en een groot diplomatiek talent. Die capaciteiten zette hij ook in als penningmeester van de Latijns-Amerikaanse Federatie in Antwerpen, bij de Vrienden van het Cocablad en in Het Klooster in Antwerpen, waar hij jarenlang de spil was van de daklozenopvang.

Op de website van de stichting VOC schrijft voorzitter Derrick Bergman: ’Joep was een activist zoals er maar heel weinig zijn. Hij paarde een schijnbaar onuitputtelijke werkkracht en doorzettingsvermogen aan een onberispelijke integriteit en transparantie. Sinds zijn studie in Amsterdam in de jaren tachtig sprak hij vloeiend Spaans, in Antwerpen werd hij een halve Vlaming, maar uiteindelijk was Joep vooral een wereldburger.’ ’Ik prijs me gelukkig Joep gekend te hebben en acht jaar intensief met hem samen te hebben gewerkt bij het VOC en bij Encod. Hij was niet alleen een zeldzaam effectieve en inspirerende activist, maar ook een zeer goede vriend.’

There is a page on Facebook for the funeral:
https://www.facebook.com/events/207781282921910/info portfolio


Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com