Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
DINAFEM
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink
Asociación Hempower
Tricomaria.com
FAC
DOUG FINE
Bushdoctor

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Acties en bijeenkomsten > EU LOBBYCAMPAGNES > EUROPESE UNIE OP WEG NAAR WETTELIJKE REGULERING
Gepubliceerd op 24 februari 2010  door Martin Veltjen

EUROPESE UNIE OP WEG NAAR WETTELIJKE REGULERING

“REPRESSIE WERKT NIET”

(Carel Edwards, hoofd van de Drugs Coördinatie Eenheid van de Europese Commissie, de hoogste ambtenaar van de Europese Unie voor drugbeleid)

Brussel, 23 februari 2010Alle versies van dit artikel: [English] [italiano] [Nederlands] [Deutsch] [slovenčina] [français]

Carel Edwards

Het huidige drugbeleid in de Europese Unie heeft meer kwaad dan goed gedaan. Dat is de conclusie van een Publieke Hoorzitting over het EU drugbeleid die plaats vond in het Europees Parlement in Brussel op dinsdag 23 februari.

Carel Edwards, hoofd van de Drugs Coördinatie Eenheid van de Europese Commissie vertelde op de hoorzitting dat “we weten dat repressie niet werkt. Europa is langzaam onderweg naar een opener drugbeleid.

Het doel van de hoorzitting in het Europees Parlement was de bespreking van het zogenaamde Reuter Trautmann rapport, waarin wordt besloten dat de anti-drug strategie van de EU landen mislukt is op meerdere fronten.

Volgens het rapport had het drugbeleid nauwelijks enig effect op vraag en aanbod van illegale drugmarkten van 1998 tot 2007. Integendeel, de prijs van het repressieve beleid is een ongecontroleerde illegale markt, druggerelateerde criminaliteit en de verspreiding van ziekten zoals HIV en AIDS. De Europese Unie geeft per jaar 40 miljard overheidsgeld uit aan de uitvoering van het drugbeleid, wat neerkomt op zo’n 80 euro per EU burger.

De Europese Commissie kreeg kritiek van de Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid (ENCOD), een NGO platform, die de hoorzitting organiseerde samen met het Europees Parlementslid Michail Tremopolous (GREENS).

- “De Burgerorganisaties waarschuwden de EU al jaren dat het drugbeleid niet effectief en contraproductief was, maar de nationale en EU overheden negeerden deze boodschap”, verklaarde Joep Oomen van ENCOD. “Lokale overheden en betrokken burgers hebben een meer pragmatische en vooruitziende blik op drugs. Europa zou voordeel kunnen halen uit deze ervaringen.”

Een meerderheid van de 40 vertegenwoordigers bij de hoorzitting steunden een meer aanvaardingsgericht EU-beleid, inclusief een legaal kader voor de productie, verdeling en gebruik van drugs.

Uitgezonderd 5 vertegenwoordigers, accepteerden alle deelnemers de eindconclusie dat een repressief drugbeleid meer kwaad doet dan goed. “Dit beleid gewoon verder zetten komt min of meer neer op criminele nalatigheid. De Europese Unie weet dat het verbod niet werkt. Nu moet ze handelen naar dit inzicht”, aldus Joep Oomen.

De hoorzitting resulteerde in een aantal aanbevelingen aan de EU instellingen. Zo werd er bijvoorbeeld voorgesteld om zo snel mogelijk een EU top te organiseren om innovatieve drugstrategieën te bespreken die niet gebaseerd zijn op een totaalverbod. Hiervoor zouden afgevaardigden van nationale en lokale overheden, parlementariërs en burgerorganisaties worden uitgenodigd. Ook moedigde de vergadering de EU aan om haar schadebeperkende (harm reduction) aanpak nog te versterken, om burgers toe te laten cannabis te kweken voor persoonlijk gebruik en in het algemeen een drugbeleid te voeren met respect voor de mensenrechten, individuele vrijheid en sociale saamhorigheid.

De conclusies van de hoorzitting zullen voorgesteld worden op de vergadering van de VN Commissie voor Verdovende Middelen in Wenen van 8 tot 12 maart.

Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com