Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

CBD Products sro
GetSmokin’
Sam Vanden Auweele
BioTabs
Barney’s Farm
Petr Konecny
Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Pers > PERSVERKLARINGEN VAN ENCOD > Europese Cannabis Social Clubs - een garantie voor kwaliteit en (...)
Gepubliceerd op 20 februari 2015  door Martin Veltjen

Europese Cannabis Social Clubs - een garantie voor kwaliteit en veiligheid

18 februari 2015

Verklaring door EncodAlle versies van dit artikel: [English] [italiano] [Español] [Nederlands] [Deutsch] [slovenčina]
Online bekijken : European Cannabis Social Clubs

Het begrip ’Cannabis Social Club’ wordt vandaag door verschillende groepen in Europa gebruikt. Met deze verklaring wensen we betrokkenen te waarschuwen voor het misbruik van dit begrip.

Cannabis Social Clubs (CSC’s) werden oorspronkelijk gestart door Spaanse activisten met de bedoeling het recht op het kweken van cannabis voor persoonlijk gebruik en distributie in een niet commerciële context als beleidsalternatief voor te stellen. CSC’s werden gezien als transparante en democratische organisaties die verantwoording aflegden aan hun leden en de overheid.

Het hoofddoel van de Cannabis Social Clubs is aantonen aan het grote publiek en de overheid dat het mogelijk is een alternatief voor de illegale markt te organiseren, dat het relatief eenvoudig is om een systeem van cannabisproductie en -distributie op te zetten dat rekening houdt met volksgezondheid, veiligheid, en rechten en behoeften van gebruikers en kwekers.

Nadat de eerste CSC’s werden vrijgesproken in Spanje (Pannagh, 2007) en België (Trekt Uw Plant, 2010), gingen activisten in verschillende Europese landen het csc-model gebruiken om de plaatselijke wet te testen en een rechtszaak uit te lokken, met verdeeld succes. ENCOD heeft veel kunnen betekenen voor de bekendheid en het begrip van het concept.

Tot op vandaag blijven Cannabis Social Clubs veroordeeld tot de grijze zone omdat er nog steeds geen nationale wetgevende initiatieven zijn genomen voor de kweek en distributie van cannabis. Door de kleine marge die de Spaanse, en in minder mate Belgische, CSC’s hadden bevochten, begonnen ook mensen met andere dan de initiële bedoelingen, zich bij de beweging aan te sluiten. Deze mensen nemen alleen de titel ’Cannabis Social Club’ over, maar zijn eigenlijk vooral geïnteresseerd in de commerciële distributie van cannabis.

Hoewel het in principe niet verkeerd hoeft te zijn om de productie en distributie van cannabis te reguleren in een commercieel systeem, is dat niet waar CSC’s voor werden ’uitgevonden’. Mensen in een Cannabis Social Club willen zelf de productie van gezonde (biologische) cannabis voor een eerlijke prijs die alle kosten van kweek en verdeling dekt, controleren. Ze willen duidelijk maken aan de maatschappij dat het kweken van om het even welke natuurlijke plant voor persoonlijk gebruik een onbetwistbaar mensenrecht zou moeten zijn. Cannabis Social Clubs zijn bedoeld als een instrument voor de bevolking, niet voor ondernemers.

Het originele transparante en non-profit karakter van de Cannabis Social Clubs is cruciaal bij het overtuigen van pers, publieke opinie en overheden van de goede bedoelingen van het initiatief.

Daarom is ENCOD bezig met een goedgekeurde lijst van Europese Cannabis Social Clubs. Deze lijst wordt begin maart gepubliceerd.

Als je lid bent van een club op de lijst, krijg je deze garanties:

De club is wettelijk geregistreerd als vereniging en dus aansprakelijk voor lokale en nationale overheden.

De club onderschrijft de Gedragscode voor Europese Cannabis Social Clubs, opgesteld door ENCOD in december 2011. Deze gedragscode vat de 5 basisprincipes van een CSC samen: aanbod volgt de vraag, non-profit, transparant, gezondheidsgericht en open voor dialoog met de overheid.

Ten slotte wil dit ook zeggen dat de club ENCOD aanvaardt als bemiddelaar bij conflicten tussen clubs op de lijst, leden en andere clubs.

Als lid van één van deze clubs, ben je zeker dat het bestuur van de club volop focust op gezonde, veilige en eerlijke cannabis voor de leden. Als er toch een probleem opduikt, en je hebt het gevoel dat de democratische inspraakstructuren in de vereniging te kort schieten, kan je altijd contact opnemen met ENCOD.

Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com