Encod.org
Map


GOLD MEMBERS


RED MEMBERS


GREEN MEMBERS

CBD Products sro
GetSmokin’
Sam Vanden Auweele
BioTabs
Barney’s Farm
Petr Konecny
Cannabis Cura Sicilia
Alberto Saint Cort
NORML FRANCE
A.C.C. IPANEMA
Cannabis Social Club - Bozen
Bill Griffin
Enecta C.V.
SeedMarket.com
LA MACA
NEWSWEED
IRKA
SANTYERBASI GROWSHOPS
ZRK.SI - Cannabis regulation institute Slovenia
MEDICINAL STAR’S
ALBO SHANTI
FIELDS OF GREEN FOR ALL
CIRCULO SECTORIAL CANNABICO
ARGE CANNA
Sensi Seeds
Asociacion Cannabica 4/20
COL.CAN.CAN
Bart B
OVERGROW.IT
GROWERLINE
CANAPA INFO POINT
Manuel Fernandez
LEOLED GROW LIGHTS
Marco Moscatelli
Associazione Culturale Tuanis - Canapamundi
Andrej Kurnik
Hanfinstitut
TREE OF LIFE - AMSTERDAM CANNABIS SOCIAL CLUB
Francis Costelloe
High Supplies - Cannabis Seeds Shop
PARADISE SEEDS
Patrick Firnkes
Assonabis
Coffeeshop Pink

MEMBERSHIP / view all

 
Homepagina > Nederlands (nl) > Pers > PERSVERKLARINGEN VAN ANDEREN > Vonnis Mambo Social Club roept meer vragen op dan het beantwoordt
Gepubliceerd op 7 februari 2016  door encod

Vonnis Mambo Social Club roept meer vragen op dan het beantwoordt

6 februari 2016

Persverklaring van Trekt Uw PlantAlle versies van dit artikel: [Nederlands] [English] [Español] [français]
Online bekijken : Trekt Uw Plant

Helaas, het heeft niet mogen zijn. De tweede Cannabis Social Club van België, Mambo Social Club, is in hoger beroep vrijgesproken van ’aanzet tot’ of ’faciliteren van drugsgebruik’, maar veroordeeld voor het bezit van cannabis. De rechter heeft niet willen meegaan in het argument van de verdediging dat het hier om bezit van cannabis voor het persoonlijk gebruik van de leden van de vzw ging, en dat daarom vrijspraak de enig mogelijke conclusie zou zijn.

Volgens het Hof van Beroep is bezit van cannabis enkel voor persoonlijk gebruik aan te merken als het gaat om de persoon die deze cannabis gaat gebruiken. Bezit voor andermans gebruik is altijd strafbaar, zelfs als het gratis wordt weggegeven. Als we die redenering doortrekken, geldt de ministeriêle richtlijn (die het bezit van 3 gram of 1 vrouwelijke cannabisplant door een volwassene buiten vervolging stelt) alleen voor mensen die in de gelegenheid en in staat zijn om een plant te kweken. Alle anderen dienen zich op de illegale markt te begeven.

In 2008 en 2010 werd Trekt Uw Plant vrijgesproken van precies dezelfde beschuldigingen: ’aanzet tot gebruik’ en ’bezit van cannabis’. Ook in die zaken was het evident dat het om cannabis van de leden van de vzw ging, en niet alleen van de persoon die het in zijn bezit had. Er is nu dus een onduidelijke situatie ontstaan: blijkbaar acht het Hof van Beroep de ene CSC wel legaal en de andere niet, niettegenstaande het feit dat zij op identieke wijze te werk gaan.

Deze uitspraak roept meer vragen op dan ze beantwoordt. Om duidelijkheid te scheppen is het nu van groot belang dat er een definitieve wettelijke regulering van cannabis komt.

In de komende dagen zullen Trekt Uw Plant en Mambo Social Club de Belgische volksvertegenwoordigers een voorstel doen voor zo’n regulering. Binnenkort volgt meer nieuws daarover.

Hieronder het commentaar van de voorzitter van Mambo Social Club, Michel Degens:


De uitspraak van de rechtbank vandaag was niet waar we op gehoopt hadden.

We zijn vrijgesproken van het faciliteren en het aanzetten tot druggebruik maar we zijn veroordeeld voor het bezit, productie en verkoop.

De rechter bestrijdt dat het bezit van de plantjes van de leden overeenkomt met het bezit voor persoonlijk gebruik. Volgens hem moet dit concept zeer strikt gehanteerd worden: bezit voor persoonlijk gebruik kan alleen slaan op bezit door een persoon voor wiens gebruik dit plantje bedoeld is.

We zijn veroordeeld tot opschorting van straf met een proeftijd van 3 jaar.

We gaan ons nu beraden en kijken wat onze juridische opties zijn. We overwegen om in Cassatie te gaan maar we gaan eerst een specialist raadplegen en meer advies hierover inwinnen.

Met deze uitspraak legt de rechter de bal in het kamp van de politici. Wij hebben alles gedaan wat in onze macht en binnen onze mogelijkheden lag en hopen dat de boodschap aankomt bij de politiek.

We blijven geloven in het Cannabis Social Club model en we denken dat de wereld een betere plaats wordt met dit model. Het houdt mensen uit het criminele circuit, het bespaart op kosten voor politie en justitie, het zorgt dat minderjarigen geen toegang hebben tot cannabis en het is een goede oplossing voor vele zieke mensen.

Wij geloven dat het model een respectvolle manier is om invulling te geven aan het recht op zelfbeschikking, binnen het kader van de ministeriële richtlijn van 2005.

Het blijft hoe dan ook dubbelzinnig dat de overheid via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek 198.350 euro uittrekt voor een studie naar de Belgische Cannabis Social Clubs en dat ze langs de andere kant de social clubs probeert uit te roeien. Om de social clubs te kunnen bestuderen heb je immers social clubs nodig. Het doet denken aan een slang die in zijn eigen staart bijt.

Later meer, we houden jullie op de hoogte.
titre documents joints

Share |Dit artikel beantwoorden


The European Coalition for Just and Effective Drug Policies, is a pan-European network of currently 160 NGO’s and individual experts involved in the drug issue on a daily base. We are the European section of an International Coalition, which consists of more than 400 NGOs from around the world that have adhered to a Manifesto for Just and Effective Drug Policies (established in 1998). Among our members are organisations of cannabis and other drug users, of health workers, researchers, grassroot activists as well as companies.


E-mail Secretariat: office (at) encod.org Privacy: Updated August 2017
© Encod.org 2014 :: Design by: Navetrece.com